Hania

Hania

Suomalaistenkin rakastaman Kreetan helmiin lukeutuu Hania, sekä itse kaupunki että sen lähialueet. Hanian lomakohteekseen valitseva ei takuulla joudu pettymään, sillä 110 000 asukkaan prefektuuri ylpeilee Kreetan ja koko Kreikan kauneimpiin lukeutuvilla rannoilla, ainutkertaisella luonnolla ja sen salaisuuksilla, kreetalaisella menulla ja vieraanvaraisuudella sekä loistavilla nähtävyyksillä.

Kreikan suurimman saaren läntisin osa ja sen pääkaupunki Hania tarjoavat siis rantalomaa ja aktiivilomaa, valinta on sinun. Jos kaipaat rantahiekkaa, ja lämmintä kristallinkirkasta merta, löytyy Hanian alueelta lukuisia kauniita rantoja, joista suurin osa on koko perheelle sopivia. Hiekkaa jatkuu silmänkantamattomiin, ja lapset voivat kauhoa sitä ämpäreihinsä kakkusia ja linnoja loihtien. Useat rannat ovat myös loivia, joten vesileikkien kohdalla ei tarvitse olla kovinkaan huolissaan. Palvelut ovat useimmiten käytössäsi aivan käden ulottuvilla, eli nälkäisenä ei päivää tarvitse viettää.

Hanian luontoa ylistetään sen monimuotoisuuden ansiosta. Vehreitä laaksoja, korkeita vuoria ja ainutlaatuisia rotkoja, joista tunnetuin on Samarian rotko, löytyy kaikkialta. Etenkin keväisin kukkaloisto on henkeäsalpaavaan kaunis. Hanian alueella sijaitsee myös Kreetan ainoa järvi, Kournia, joka on jo itsessään nähtävyys ainakin järviin tottumattomille kreikkalaisille. Sen ympäristössä kulkeva kävelyreitti tarjoaa ihastuttavan mahdollisuuden tutustua alueen kasvillisuuteen. Myös Balos-laguuni houkuttelee erikoisuudellaan kymmeniätuhansia vierailijoita valkeille rannoilleen.

Hanian kaupungin päänähtävyys on ehdottomasti sen vanhakaupunki, jonka venetsialaiset aikoinaan rakensivat. Koko kaupunki lepää kuitenkin jo muinaisuudessa perustetun Kydonian päällä. Kydonia onkin Hanian ainoa minolaiskaupunki, jonka ei ilmeisesti lainkaan tarvinnut kadehtia Knossoksen loistoa. Kaupungin sydän puolestaan on äärimmäisen kaunis venetsialaissatama, jossa vietät rentouttavan illan auringonlaskua ihaillen ja kreetalaisesti terveellistä ruokaa nauttien. Vaihtoehtoisesti voit istahtaa hevosrattaiden kyytiin ja tehdä romanttisen kierroksen satamassa. Kivenheiton päässä sinua odottavat loistavat ostosmahdollisuudet, ja kaikkea taidokkaista käsitöistä ja koruista paikallisiin mausteisiin, hunajaa ja perinteiseen kreetalaispuukkoon on tarjolla. Etenkin paikallinen kauppahalli tarjoaa uskomattomat valikoimat mitä herkullisimpia elintarvikkeita ja mausteita, jotka huumaavat tuoksullaan.

Hanian kaduilla sinua kohtaa sekoitus paikallista perinnettä, venetsialaisten arkkitehtuuria ja turkkilaisia minareetteja, nuorempi kaupunginosa edustaa luonnollisesti kreetalaista. Kaupunki on vaihtanut käsiä useaan otteeseen menneiden vuosituhansien aikana, mutta kreetalaista sielua ei ole mikään pystynyt murtamaan.

2 thoughts to “Hania”

  1. Itsellä kyllä hyviä kokemuksia Hanialta. Melko siisti ja rauhallinen paikka, sopii myös lapsiperheille. Ainoita ärsyttäviä juttuja olivat kalliit ravintolat rantakaduilla ja niiden melkoisen röyhkeät sisäänheittäjät, niistä tuli vähän ahdistava olo välillä…

  2. Hanian satama on todella ihana kohde rentoutumiseen, koska sieltä löytyy useita kahviloita ja ravintoloita. Auringonlasku siellä on todella taianomainen ja lisäksi satamassa on kiva kävellä ja katsella kaupungin siluettia sekä merta. Yksi mieleeni jäävistä ravintoloista sataman alueella oli Lithos, jossa pääsin nauttimaan uskomattomasta merellisestä saganakista, jossa oli niin mustekalaa, suuria katkarapuja, simpukoita kuin tomaattia ja fetaa. Myös munakoisoviipaleet tomaatilla, basilikalla ja sulatetulla juustolla oli ihania! Jälkiruoaksi valitsin baklavaa jäätelöllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *