Lassithi

Lassithi

Kreetan itäisimmässä osassa sijaitsee Lassithin prefektuuri, joka on vuoristoisen saaren tasaisinta aluetta. Kristallinkirkkaan meren rannalla sijaitsee Kreetan suosituimpien lomakohteiden joukossa komeilevat Agios Nikolaos ja Elounda. Koko Lassithin alueella on vain neljä kaupunkia, nekin kooltaan suhteellisen pieniä, eli Agios Nikolaos, Ierapetra, Sitia ja Neapoli.

Pääkaupungin virkaa hoitaa vain 20 000 asukkaan Agios Nikolaos, joka oli saaren ensimmäisiä lomakohteita 1960-luvulla. Tänäänkin se on yhä turistien rakastama mutta tarjoaa silti perinteistä kiinnostuneelle aitoa kreetalaista ilmapiiriä ja kuvankauniita maisemia. Agios Nikolaoksesta matkaat nopeasti niin surullisenkuuluisasta leprasiirtolastaan tunnetulle Spinalongan saarelle kuin Iraklioniin tai Knossokselle. Kaupungin oma nähtävyys on sen Pohjatonjärvi, jonka ympärillä sijaitsevat sen parhaat palvelut niin ruokailun kuin viihteenkin suhteen.

Reilut 10 kilometriä Agios Nikolaoksesta löytyy maailman kuuluisuuksienkin palvoma Elounda ympäröivine pikkukylineen. Elounda-kylässä voit valita, haluatko lomailla todella ylellisissä puitteissa vai normaaleille kuolevaisille soveltuvissa. Mirabello-lahden rannalla sijaitsevana sieltäkin on helppoa purjehtia läheiselle Spinalongalle, ja siellä odottavalle keskiaikaiselle linnoitukselle.

Neapoli on sekin vain 15 kilometrin päässä Agios Nikolaoksesta. Neapoli tarjoaa lomalle kauniit puitteet oliivilehtojensa lomassa, ja ylpeilee uusklassisilla rakennuksillaan ja museoillaan.

Sitia on edelleen jokseenkin turisteille tuntematon. Sinne ajaessasi tulet ohittamaan uskomattomia rotkoja ja jyrkillä vuorenrinteillä kiikkuvia kyliä. Matkan vaiva kuitenkin palkitaan kauniilla lahdenpoukamilla, palmujen reunustamilla rannoilla ja vanhoilla luostareilla. Sitian sataman ihastuttavat kahvilat ovat oiva paikka katsella paikallisten leppoisaa elämänrytmiä.

Sitiasta 24 kilometrin etäisyydellä sijaitsee Euroopan ainoa palmumetsä, Vai, jolla on kokoa huimat 250 hehtaaria. Prevelin alueen tuhannet tuulessa huojuvat palmut toivat aiemmin eksoottisemmat kohteet mieleen. Palmumetsä on perimätiedon mukaan kenties saarelle purjehtineiden merirosvojen istuttama. Metsää reunustaa ihana hiekkaranta, joten unohtumattoman kesäpäivän puitteet eivät juurikaan voisi olla upeammat. Vuonna 2010 upea palmumetsä kuitenkin paloi suuressa maastopalossa, ja sen palmuista suurin osa paloi poroksi.

Ierapetra on prefektuurin suurin kaupunki ja tilastojen mukaan Euroopan aurinkoisin, ja koko Kreikan vähäsateisin. Se on myös Euroopan eteläisin kaupunki. Kreetan etelärannalla sijaitsevalla Ierapetralla on tarjota niin venetsialaista linnoitusta kuin muslimimoskeijaa, arkeologinen museo ja vanhat ortodoksikirkot. Kaupunki oli jo muinoin tärkeä satamakaupunki ja kauppakeskus.

Lassithin laakso on pinta-alaltaan Kreikan suurin ja yksi sen hedelmällisimmistä. Koko 50 km² laakso sijaitsee yli 800 metriä merenpinnan yläpuolella, ja sen alueella ja reunamilla sinut toivottavat tervetulleiksi 16 idyllistä kylää. Etenkin laakson sadat tuulimyllyt houkuttelevat turisteja alueelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *