Psychro-luola on Kreetan myyttisin
Kreetalta löytyy useita mielenkiintoisia luolia, mutta niistä tunnetuin ja kreetalaisen historian kannalta merkittävin on ylivoimaisesti saaren itäisen Lassithin prefektuurissa sijaitseva Psychron luola, jota paikalliset kutsuvat Dikteon luolaksi. Mahtavan Dikti-vuoren rinteellä, yli kilometrin korkeudella piilotteleva luola houkuttelee syvyyksiinsä vuosittain tuhansia uteliaita vierailijoita jokaiselta maailmankolkalta.
Nimi Psychro tarkoittaa kreikaksi viileää, mitkä onkin osuva nimi, sillä auringonsäteiltä piilossa olevassa luolassa todellakin on varsin kosteaa ja koleaa. Mukaan kannattaa siis ehdottomasti varata joko takki tai lämmin pitkähihainen pusero, ja jalkaan pitävät kengät.
Luolalla on erityisen tärkeä osa paikallisessa mytologiassa, sillä sen väitetään olleen ylijumala Zeuksen synnyinluola. Tarun mukaan Hänen äitinsä Rhea pakeni sinne raskautensa lopulla miestään Kronosta, joka oli uhannut nielaista lapsensa heti sen syntymän jälkeen. Niin hän oli tehnyt muittenkin lastensa kohdalla, jotta välttyisi valtataistelulta. Psychron luolassa Zeus siis syntyi, ja Rhea jätti poikansa nymfi Amalthean hoiviin, joka ruokki tätä vuohen maidolla. Toisen legendan mukaan myös yksi Zeuksen pojista, kuuluisa Knossosta hallinnut kuningas Minos olisi syntynyt samaisessa luolassa, ja palannut sinne 9 vuoden välein isäänsä tapaamaan.
Kreetan ja koko Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri kukoisti saarella yli 3 500 vuotta sitten. Minolaisten pyhimpiin paikkoihin lukeutui juuri Psychro-luola, olihan ylijumala Zeus legendan mukaan saarta hallinneiden kuninkaiden isä. Jopa Knossoksen esiin kaivanut Sir Arthur Evans suoritti luolassa kaivauksia 1800-luvun loppuvuosina. Juuri siksi osa alueelta löytyneestä historiallisesti arvokkaasta esineistöstä päätyikin Englannin Oxfordiin, loput ovat ihailtavina Iraklionin arkeologisessa museossa. Luolasta on löytynyt esimerkiksi ihmishahmoisia pieniä patsaita, pronssikirveitä ja -veitsiä, eläinten luita, alttaripaikka ja sen esineistöä. Jopa puolijalokiviä, kuten ametistejä ja vuolukiviä on kaivettu esiin.
Psychro-luola koostuu itse asiassa kahdesta pienemmästä luolasta, ja toisessa niistä on kirkasvetinen ja kylmä lampi. Luolat ovat voittaneet turistien sydämet upeilla tippukivimuodostelmillaan, joista useat omaavat lempinimen. Kuuluisin lienee ”Zeuksen viitta”, joka on katosta riippuva kattokruunuakin muistuttava stalaktiitti. Vierailijoille avoinna oleva reitti on noin 250 metrin pituinen, ja tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua myyttisen luolan tippukiviin ja ihastuttavaan lampeen, jonka pohja on usein vierailijoiden sinne jättämien kolikkojen peitossa. Valon ja varjon leikki luo uskomattomia yksityiskohtia. Voit helposti kuvitella olevasi matkalla osallistumaan jumalille suoritettaviin uhrimenoihin.
Miten Psychron luolalle pääsee? Luolalle johtaa pitkä ja huolellisesti kivetty polku, jonka alkupiste on Lassithin tasangon lounaisosassa, lähellä Psychro-nimistä kylää. Polku alkaa parkkipaikalta, jonne voit jättää autosi, ja jonne bussit pysäköivät. Pikkumyymälät tarjoavat niin juotavaa ja välipalaa kuin luolaan liittyviä matkamuistoja. Ja lähistöltä löytyy myös ravintoloita. Laiskimmat voivat valita jalkapatikan asemasta mukavan kyydin aasin selässä, noin kymmenen euron maksua vastaan (meno-paluu). Polku onkin usein paikoin suhteellisen jyrkkä, joten aasikyyti on huonokuntoisille mainio vaihtoehto.
Psychro-luola on pääsääntöisesti avoinna kello 10.30 – 16.30 välillä, mutta tarkista asia ennen luolalle suuntaamista. Pääsylipun hinta on viime vuosina ollut 4 euroa.
Psychron luolassa on kylmää, eli päälle jotain lämmintä. Itse en asiaa hoksannut muutama vuosi sitten siellä käydessäni, tajusin asian vasta luolan uumenissa vaeltaessa. Kosteusprosentti on suuri ja ilma on jotenkin paksua hengittää.Onneksi jalassa sentään oli kumipohjaiset kengät, edelläni kulkeneella nuorella neidolla vain liukaspohjaiset rantasandaalit…meinasinkin saada hänet monta kertaa syliini.