Rethymnon

Rethymnon

Rethymnon sijaitsee lähes salaperäisen ja kauniin Kreetan pohjoisrannikon puolivälissä. Se on samannimisen, saaren pienimmän, prefektuurin pääkaupunki. Tänään kaupungissa asuu reilut 35 000 ihmistä, vaikka asutusta alueella on ollut tiettävästi jo kaukana muinaisuudessa. Rethymnoksen katukuvalle ovat ominaisia myös kesäsesongin aikaan suuret turistilaumat ja muulloin taas lukemattomat opiskelijat.

Rethymnoksella ei ole omaa lentokenttää vaan sinne haluavat lentävät joko läheisille Hanian tai Iraklionin kentille. Kummaltakin on bussiyhteys Rethymnoniin.

Rethymnon on sopiva lomakohde silloin, kun kaipaat monipuolisesti katseltavaa ja tekemistä. Tarjolla on niin hiekkarantoja, vuorimaisemaa kuin keskiaikaisia linnoituksia ja jopa minolaisia rauniokaupunkeja. Koska bussiliikenne on hyvin järjestettyä ja vuokra-autonkin saat allesi helposti ja edullisesti, pääset nauttimaan saaren etelärannikon kauneudesta alle tunnissa. Kreetan etelärannikko on Euroopan afrikkalaisinta aluetta, ja siellä kasvaa jopa banaanipuita.

Saaren puolivälin vuoristot ovat loistavia vaelluskohteita, ja useat rotkot ja solat houkuttelevatkin eri puolilta maailmaa saapuvia helmoihinsa. Vuorilla löytyy myös tippukiviluolia, joista suosituin ja vaikuttavin lienee Psiloritis-vuorella oleva Sfentonin luola. Vuoristokylät puolestaan ovat turistiliikenteestä huolimatta onnistuneet säilyttämään aidon kreikkalaisen tunnelmansa, ja saarella vahvana elävät perinteet.

Lähellä Rethymnonin kaupunkia pääset vaikkapa ”hopeakuumeen” valtaan, sillä vierailu muinaisessa hopeakaupungissa, Argyroupolissa, johdattaa sinut sen vehreän luonnon helmassa roomalaistenkin tunteman entisen kaivoskaupungin saloihin. Lähistöllä kannattaa tutustua Armenin hautoihin, jotka ovat minolaisen kulttuurin hautausmaan jäänteet. Osaan haudoista pääset sisällekin.

Rethymnonin päänähtävyys on kuitenkin pääkaupungin Fortezza-linnoitus. Se on saarta keskiajalla hallinneiden venetsialaisten käsialaa. Uljaasti kaupungin sydämessä kohoavalla kukkulalla vartioiva linnoitus on tähdenmuotoinen.

Rethymnonin vanhakaupunki johdattaa sinut keskiajalle ja etenkin venetsialaiseen tunnelmaan. Alue on mielenkiintoinen sekoitus kreikkalaista, venetsialaista ja turkkilaista kulttuuria ja arkkitehtuuria. Etenkin Arkadiou-kadun varrella kohoavat upeat venetsialaiskartanot ja niiden erikoiset sisäänkäynnit ovat turistien kuvauskohteita.

2 thoughts to “Rethymnon”

  1. Itse olen huomannut tuon Rethymnonin parhaaksi tukikohdaksi autoilevalle matkaajalle. Sehän on sopivasti siinä saaren pohjoisrannikon puolivälissä, joten niin Hanialle kuin Irakleioniin pyyhältää nopeasti. Kaikki Kreetan kuuluisimmat rauniot ja rannat on samoin suhteellisen lyhyen ajomatkan päässä. Ja turistisesongin ulkopuolella Rethymnonn tarjoaa myös rauhallisemmat puitteet kuin muut saaren suurkaupungit, iltaelämää ja viihdettä kuitenkin riittää opiskelijaporukan ansiosta.

  2. Rety on kyllä kohteena aivan loistava, siellä viihtyy hyvin pidemmänkin aikaa. Samasta kaupungista löytyy hyvin rauhalliset alueet, vilkkaat kadut sekä mahtavat historialliset monumentit.
    Täällä on tullut käytyä jo useampaan otteeseen, eikä edellinen kerta takuulla jäänyt viimeiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *