Kreetan mantinadat

Kreetan ihanat mantinadat

Olen jo vuosia asunut aurinkoisella ja sydämellisten ihmisten Kreetalla, jolla on tarjota vieraille paljon ainutlaatuista. Niin nähtävyyksien kuin kulttuurin saralla, ja jopa maailman terveellisimmäksi ruokavalioksi osoittautuneen menunsa osalta. Kulttuurin ehdottomiin helmiin lukeutuvat kreetalaisten suuresti rakastamat mantinadat, jotka ovat runomuotoisia lauluja. Itse pikku hiljaa kreikkaa opittuani yllätyin niiden monimuotoisuudesta, aluksi näet luulin muun maailman tavoin kreetalaisten lauleskelevan vain rakkaudesta ja satiirisista aiheista. Kuinka väärässä olinkaan!

Mantinadat saavat usein alkunsa improvisaation ja hetkellisen innoituksen pohjalta. Tyypillisesti niitä säestetään kreetalaisen lyyran sävelin, mutta ei aina. Olen toisinaan törmännyt jopa puiston penkillä päivää paistatteleviin vanhuksiin, jotka ovat taikoneet huuliltaan ihastuttavan mantinadan vaikkapa auringosta, lähikahvilan tarjoamasta tsikoudiasta (rakista) tai pitelemästään kävelykepistä! Taidokkaat osaavat vääntää loistavan mantinadan aiheesta kuin aiheesta, ja kreetalaiset ovat osoittautuneet ihanan ”yllytyshulluiksi” eli heitä ei useinkaan tarvitse kahdesti houkutella. Jos he lisäksi huomaavat ulkomaalaisen olevan halukas kuulemaan mantinadan, he eivät koskaan tuota pettymystä.

Nimi ”mantinada” ei ole kreikkalaista perää, vaan kuten kieliniekat jo huomasivatkin, se juontaa juurensa italiasta. Salaisuutena on yksinkertaisesti se, että Kreetalla hallitsivat keskiajalla pitkään myös venetsialaiset, joiden ”aamulaulujen eli matinadojen perinne teki kreetalaisiin lähtemättömän vaikutuksen ja he omivatkin sen nopeasti.

Jos osaat kreikkaa, suosittelen lämpimästi tutustumaan mantinadojen maailmaan, netistäkin löytyy jopa sivustoja, jotka ovat pullollaan eri aihealueisiin jaettuja hauskoja, ihastuttavia, punastumaan saavia, ja toisinaan jopa liikuttavia värssyjä. Itse olen iki-ihastunut Kreetan mantinadeista ja musiikista kertovaan maailmaan, jonka uumenista löydät mantinadoja vaikkapa tähdistä, kyynelistä, unelmista, sydämestä ja tietysti Kreetasta. Ja jollet vielä osaa kreikkaa, on jo pelkkä mantinadojen ymmärtäminen riittävä syy aloittaa opinnot.

Ja koska kreetalaiset tunnetaan jo tuhansia vuosia viininvalmistuksesta ja kyseistä käynyttä viinirypälemehua he tänäänkin palvovat ja käyttävät päivittäin, seuraavassa lopuksi pieni mantinada paikallisesta ruoka- ja seurustelujuomasta:

”Vaikka sinulle sana pelkkä viini lie,                                                                                                           

on se minulle valitsemani elämän tie.”

Suomennos löytyi www.kreikkaan.net-sivustolta.

2 thoughts to “Kreetan mantinadat”

  1. Kiitoksia mantinadoista kertovasta artikkelista, niistä onkin todella vaikea löytää suomeksi tietoa. Kreetalla käyneenä olen mantinadoja kuullut, mutten tosiaan ymmärtänyt niistä sanaakaan, vaan luulin niitä silloin vaan tavallisiksi lauluiksi. Vasta myöhemmin kuulin tuttavaltani, että usein mantinadat syntyvät hetkellisestä luomispuuskasta ja tunteesta, eli saattavat olla ainutlaatuisia ja vain kerran kuultuja. Tuo lopun värssy kuvaa hyvin myös meidän suomalaisten juomatapaa, vaikkei viinin seurassa.

  2. Eikö noita mantinadeja löydy mistään suomennettuina, olisi todella ihana lueskella niitä vaikka pimeänä talvi-iltana kotosalla. Valitettavasti kun en itsekään osaa kreikkaa ja niiden viisaudet ja humori menevät siis aivan ohi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *