Hanian nähtävyyksiä

Hanian kaupungin 2 parasta nähtävyyttä

Suomalaistenkin rakastama Kreetan Hania on erinomainen matkakohde etenkin kulttuuria ja historiaa arvostavalle. Hanian kaupungin alueella voit viettää päiväkausia tutustuen sen nähtävyyksiin, ja niiden yksityiskohtiin. Tarjolla on niin minolaisen kulttuurin rauniokaupunkia kuin keskiaikaisen vanhankaupungin hurmaa, ja kreikkalaiset itse ylistävät Haniaa maansa kauneimpiin kaupunkeihin kuuluvaksi. Sen kaduilla ja viehättävässä venetsialaishenkisessä satamassa löydät niin loistavat ostosmahdollisuudet, tilaisuuden rentoutua tai viettää iloinen, kreikkalainen ilta. Seuraavassa Hanian kaupungin alueelta löytyvät kaksi parasta nähtävyyttä.

Hanian vanhinta antia ovat ehdottomasti jo ainakin 3 500 vuoden takaa peräisin olevan Kydonia-kaupungin rauniot, joita kaivetaan esiin nykyisen sataman alueella sekä Kastelli-kukkulalla. Ne todistavat minolaisten vauraudesta ja kädentaidoista, onhan alueelta löydetty suurien, loisteliaasti koristeltujen talojen jäänteitä mosaiikkeineen ja freskoineen, ja jopa jätevesijärjestelmä. Onpa sen raunioista löydetty myös kauniita koruja. Kydonia kukoisti samoihin aikoihin Knosseksen kanssa, ja veti sille vertoja koollaan ja loistollaan. Kaivaukset ovat tosin vielä pahasti kesken, joten emme vielä tunne kaikkia sen salaisuuksia ja aarteita. Knossoksen ja Malian lisäksi vain Kydonian alueelta on Kreetalla toistaiseksi löydetty lineaari-B -kirjoituksella koristeltuja savilaattoja. Muidenkin Kreetan minolaiskaupunkien tavoin Kydonia katosi kartalta noin 1450 eaa, toistaiseksi tuntemattoman mutta äkillisen katastrofin seurauksena. Kreetan ja Euroopan ensimmäisestä korkeakulttuurista kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti käväistä Kydonian kaivauksilla.

Hanian vanhakaupunki on monen mielestä vertaansa vailla, eikä sitä syyttä kutsuta ”Idän Venetsiaksi”. Pääset sen kapeilla kujilla kävellessäsi astumaan keskiajan tunnelmaan, ja alueen arkkitehtuuri tarjoaa hurmaavan sekoituksen kreetalaista, venetsialaista ja jopa ottomaanien perinnettä. Voit siis kerralla tutustua kolmen eri kulttuuriin. Alueen kuuluisimpiin rakennuksiin lukeutuvat muiden muassa vanha turkkilainen hamam, joka nykyään toimii kauppana ja vanha venetsialainen kaupungintalo. Kujien varrella sijaitsevat pienet tavernat ja putiikit lumoavat tuoksuillaan, mauillaan ja tuotteillaan. Lepää retkesi aikana perhetavernan suojissa tsikoudiasta ja herkullisesta ruoasta nauttien, paikallisen musiikin soidessa taustalla. Myös vanhankaupungin sydämessä sijaitseva venetsialaissatama hurmaa ilmapiirillään, ja vanha majakka sekä Firkas-linnoitus muistuttavat menneistä vuosista. Voit istahtaa johonkin sataman lukemattomista kahviloista merta ihailemaan. Satamassa voit usein myös teetättää oman muotokuvasi sen katutaiteilijoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *