Hanian rannat

Hanian parhaat rannat

Kreeta on suomalaisten keskuudessa kestosuosikki, ja useat valitsevat kohteekseen Hanian ja sen lähialueen kylät. Ja koska olennainen osa kylmästä ja pimeästä Pohjois-Euroopasta saapuvan turistin lomaa kuluu eittämättä rannalla, valitsimmekin seuraavalle listalle Hanian alueen parhaat rannat. Ne antavat lyhyen pikasilmäyksen avulla tietoa siitä, mitä on odotettavissa ja sopiiko ranta koko perheelle.

Hanian kaupungin edustalla oleva ranta sopii myös lasten leikkeihin, sen hiekasta valmistuvat upeat hiekkakakut ja -linnat, ja merikin syvenee hiljalleen. Saatavilla ovat niin aurinkotuolit kuin -varjot ja muutaman askeleen päässä nälkäisiä palvelevat kalatavernat tuoreen saaliinsa kera.

Agioi Apostolin rannalla sinua odottavat kolme pientä lahdenpoukamaa ja ihastuttavan pehmeä hiekka. Se on vain 5 kilometrin etäisyydellä Haniasta, ja itsekin suosittu lomakohde hieman rauhallisemman tunnelmansa ansiosta.

Platanias löytyy 11 kilometriä Haniasta ja sen kullanhohtoinen hiekka tarjoaa lapsillekin mukavia puuhahetkiä. Rannalla on kaikki peruspalvelut, ja samannimisen kylän ruokapaikat ja kaupat ovat käden ulottuvilla. Kesäsesongin aikaan Platanias saattaa olla turistien valloittama.

Falasarnan rannat ovat lähellä Kastellia, josta matkaa kertyy noin 15 kilometriä. Koko rantakaistale on upottavan hiekkainen, meri puhdas, ja sitä ylistetään yhdeksi Kreikan parhaista. Sopii siis erinomaisesti lapsiperheille. Osalla rantaa löydät myös aurinkotuolit ja -varjot.

Georgioupoulis-kylä ja sen ranta löytyvät noin 40 kilometrin etäisyydellä Haniasta. Kylä on rakastettu lomakohde, jonka ranta tarjoaa kauniit näköalat ja mukavuudet leppoisan lomapäivän viettoon. Välipalaa ja aterioita on saatavilla läheisyyden kahviloissa ja tavernoissa.

Elafonisin, eli kaurissaaren, rannalle on matkaa Haniasta reippaasti, eli noin 70 kilometriä mutta matka on vaivan arvoinen. Rantaa ainakin kreetalaiset pitävät yhtenä saarensa kauneimmista, eivätkä turistitkaan näytä olevan eri mieltä. Hiekka vivahtaa hieman vaaleanpunaiseen, ja meri on ihanteellisen matala lapsillekin. Rannalta voit jopa kahlata sen edustan ”kaurissaarelle”.

Frangokastello löytyy hieman kauempaa, eli 80 kilometriä Haniasta. Ranta on hiekkalinnojen rakenteluun sopiva ja vedessäkin lapset voivat kirmailla ja polskutella huoletta, sillä meri syvenee todella hiljakseen. Matala ranta tarkoittaa lisäksi suhteellisen lämmintä vettä. Taustalla häämöttävät frankkien rakentaman linnoituksen rauniot.

Ilingas tarjoaa hiljaisuutta kaipaavalle oivan pakopaikan. Sfakian kaupungista 5 minuutin ajomatkan päässä olevalle rannalle joudut kävelemään lopputaipaleen, mutta siellä et törmää turistilaumoihin. Ranta sijaitsee ihastuttavassa poukamassa, jota ympäröivät majesteettiset kalliot ja luolat.

Baloksen laguunille pääsee parhaiten veneellä Gramvoussasta tai Kissamoksesta. Laguunin vaalea hiekka ja turkoosi meri tarjoavat koko perheelle kauniit puitteet simpukoiden ihailuun ja auringonottoon.

 

 

2 thoughts to “Hanian rannat”

  1. Hanian rannat oli kyllä loistavat, kahden lapsen kanssa matkalla kuitenkin niin ne nyt oli aika oleellinen ja tärkeä osa lomaa. Reissusta jo jonkun verran aikaa, mutta Minos Village -hotellissa oli muistaakseni tosi hyvä palvelu, riittävä aamiainen ja mukavaa porukkaa, jos joku täällä sattuu miettimään mihin kannattaisia majoittua.

  2. Itse otin Hanian matkalla alleni auton ja lähdin sillä tutkimusmatkalle, koska tarkoituksena oli löytää pikkurantoja, joilla ei pahemmin turisteja kuljeskellut. Sellaisia löytyikin useita, ja eräs suosikeistani on ns. Seitanin ranta (sitä kutsutaan toisinaan myös nimillä Risoskloko ja Stefanou). Se sijaitsee vain noin 20 kilometriä Haniasta. Ottakaa aluksi suunnaksi lentokenttä ja sieltä Hordakin kylä, sitten Risoskloko. Sitten tien vierestä jo löytyykin kyltit rannalle. Rannalle asti ei kuitenkaan pääse autolla, vaan joudutte kävelemään viimeisen taipaleen (jonka kulkemiseen kuluu noin varttitunti). Pienessä ja korkeiden kallioiden ympäröimässä lahdenpoukamassa oleva hiekkaranta on kuitenkin satumaisen kaunis ja vaivan arvoinen. Kuten arvaattekin, rannalta ei löydy mukavuuksia, joten omat eväät ja aurinkovarjo pitää olla mukana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *