Agia Marina

Agía Marína on Kreikassa, Kreetan saarella sijaitseva suosittu rantalomakohde. Lähin lentokenttä sijaitsee 25 kilometrin päässä Haniassa. Neljän tunnin lentomatkan päässä Helsingistä Pyhän Margareetan mukaan nimetty kaupunki on pieni kooltaan, mutta kasvattanut tasaisesti suosiotaan perhelomakohteena. Omatoimimatkailija voi saada edestakaiset lennot halvimmillaan alle 200 eurolla. (Norwegian Air)

Agía Marínan rannat ovat loivasti syveneviä ja sopivat myös lapsille. Voimakkaita merivirtauksia tulee varoa tuulisen ilman jälkeen. Useimmilla rannoilla on liputusjärjestelmä, jota seuraamalla voi uida turvallisesti.  Rannoilla voi vuokrata rantatuolin varjoineen, lähteä banaaniveneajelulle tai kokeilla riippuliitoa. Bussilla, pyörän, auton tai mopon vuokraamalla pääsee tutustumaan lähikyliin, saaren luontoon ja nähtävyyksiin. Taksimatkat ovat myös suht’ edullisia ja on varteenotettava vaihtoehto, varsinkin jos retkeilee isommalla porukalla. Vaelluksesta ja luontokohteista kiinnostuneet voivat suunnata Kallergin vaellusasemalle , Omaloksen tasangolle, Melidoni-tippukiviluolaan (Rethymnonin lähellä) tai Vain palmumetsään.

Haniassa voi käydä lauantaimarkkinoilla klo: 6-14 ostoksilla, tutustua kauppahalliin ja venetsialaissatamaan. Lauantaimarkkinoita järjestetään myös Iraklionissa ja Rethymnonissa. Mikäli saarihyppely kiinnostaa, Iraklionissa tai Rethymnonissa voi hypätä lauttaan tai katamaraaniin ja lähteä tutustumaan vaikka Santorinin kuvankauniiseen saareen. Katamaraanilla matka taittuu parissa kolmessa tunnissa merenkäynnistä riippuen ja edestakainen matka maksaa noin 30 euroa. Lisätietoja reiteistä, hinnoista ja aikatauluista saa englannin kielellä ferries.gr sivustolta. Santorinilla voi toki myös yöpyä, hotelleja on yli 1400. Arkeen luksusta kaipaavat tai häämatkalaiset saattaisivat nauttia olostaan esimerkiksi hulppeassa Skyfall Luxury Suite-hotellissa kaupungin hälinän yläpuolella.

Agia Marinan alueella on satoja hotelleja jokaiseen makuun ja budjettiin. Kodinomaista majoitusta löytyy mm. Airbnb-sivustolta. Huoneita, huoneistoja ja kokonaisia taloja voi vuokrata edulliseen hintaan. Huoneiston vuokraamisen hyvä puoli on ehdottomasti mahdollisuus omien aterioiden valmistamiseen. Pitkien retkipäivien jälkeen ravintolan etsintä ei aina houkuttele laittautumisineen.  Ruoka Kreetalla on herkullista, kuten kaikkialla Kreikassa.  Kannattaa aina kysyä päivän erikoisannoksesta, se on usein paras ja edullisin vaihtoehto.

Kala-annokset ravintoloissa ovat usein suhteellisen arvokkaita ja hinnoiteltu kilohinnoin. Kannattaa olla tarkkana, ettei lasku tule yllätyksenä. Lisäksi aina veloitetaan ns. leipämaksu (kattausmaksu) eikä pöytään kannetusta leipäkorista voi kieltäytyä. Tai voihan sitä, mutta maksamaan joutuu joka tapauksessa. Hyvissä ravintoloissa leipä on tuoretta ja vielä pikkuisen lämmintä.  Joten kannattaa nauttia ja ottaa rennosti, kun kerta lomalla on!